Tidigare aktiviteter

Från 2024

Snickra fjärilsholk, bygg insektshotell

Onsdag 3 april 10-14

Plats: Studiefrämjandet Västeråsvägen 90

Äntligen är våren i antågande och de första humlorna har hittat ut ur vintervistet. Kanske har du redan sett en fjäril, mörk eller ljus, fladdra förbi. Men var ska de bo? I dagens städade trädgårdar och välansade parker är det ont om boplatser för dessa trevliga insekter. Som en påsklovsaktivitet bygger vi ”hotell” för dem. Ta gärna med barn och barnbarn och bygg insektshotell tillsammans. Ni får ta med hotellet hem och sätta upp i trädgården eller ge bort det i present.

Naturskyddsföreningen står för material och verktyg, du ansvarar för medföljande barns säkerhet.

Materialet sponsras av

 

 

 

EU och klimatet

Föreläsning med Erika Bjerström global klimatkorrespondent på SVT onsdag 3 april kl 18.00

Mer information om mötet här

OBS Föreläsningen är flyttad till Contrast Kriebsensgatan 4 (Bibliotekshuset)

 

Mellan 10 och 20 mars Ugglespaning

Tid 17.30-19.30

Vårvintern är ugglornas tid. Efter önskemål från en av er medlemmar bjuder vi in för en utflykt med inslag av ugglespaning. Vi samlas vid sjön Skiren där vi tänder en brasa, grillar korv och lyssnar på historier om naturen i Skiren-Kvickens naturreservat. Då och då kan den som vill ge sig iväg och lyssna efter ugglor med uggleexperten Gunnar Carlsson. Vädret är avgörande för att ugglehanen ska ropa, därför är det svårt att bestämma ett datum i förväg. Maila därför ditt intresse till vår ugglespanare på gcarlsson492@gmail.com. Han bedömer när förhållandena är de rätta och kontaktar dig några dagar innan utflykten.

Ett samarrangemang med Ornitologiska Klubben i Eskilstuna (OKE).                                                                Foto: Sten Ljungars

Medtag valfri varm dryck, sittdyna och varma kläder. Föreningarna bjuder på korv och bröd.

 

 

Årsmöte och föredrag om jätteträd i Sörmland

Tisdag 5 mars har vi årsmöte i Eskilstunakretsen 

Plats: Studiefrämjandet Västeråsvägen 90 Eskilstuna. Tid kl 19.00

Kvällen inleds med ett föredrag om gamla träd och jätteträd i Sörmland samt hot och bevarandearbete av dessa. Träden har enormt stora kulturella och biologiska värde, de utgör i sig en hotad naturmiljö och är nyckeln till bevarandet av många sällsynta och hotade arter. Kvällens ciceron är Kajsa Mellbrand, ansvarig för åtgärdsprogram för hotade arter på Länsstyrelsen i Sörmland.

Efter föredraget fortsätter vi med årsmöte.

 

 

Från 2023


Onsdag 6 december kl. 19.00

Strömsholms kanal – en upplevelse från Dalaskog till Mälardal                                           

Plats: Studiefrämjandet, Västeråsv. 90, Eskilstuna
Naturfotografen och författaren Anders Geidemark tar oss med på en ”rivermovie” utefter Strömsholms kanal, från Smedjebacken i norr till Borgåsund och Västerås Mälarlandskap i söder. Kåseriprogrammet bygger på Geidemarks nyutkomna bok med samma namn. Efter programmet finns möjlighet till frågestund och boksignering.

I samarbete med Ornitologiska Klubben Eskilstuna.
Missa inte årets sista träff!


Onsdag 25 oktober kl. 19.00

Bland lunnefåglar och ugglor, en bildvisning                                                                                             

Plats: Studiefrämjandet, Västeråsv. 90, Eskilstuna

Annalena Hellström är ute i markerna mest varje dag, året runt. Hennes stora intresse är att fotografera fåglar och det gör hon i närområdet i Sörmland och Västmanland, på klassiska fågellokaler i Sverige men även på avlägsna platser utomlands. ”Jag försöker behålla fotona som de var när jag såg fåglarna, är det lite grenar i vägen så är det så och det är sällan jag tar bort saker från foton. Jag tycker om att visa fågeln i den miljö den lever i”, säger hon. Denna kväll får vi se bilder från en resa till den norska ön Runde sommaren 2022, samt foton på Norges dramatiska natur. Annalena har en förkärlek för ugglor och kommer att visa porträtt av de arter hon har sett. ”Eftersom bildvisningen är i Eskilstuna ska jag även visa en film och några foton på den fina trastsångaren jag mötte vid Rördrommens fågeltorn på försommaren.”
Det blir även tillfälle att köpa Annalenas egen fotokalender för 2024.
Bildvisningen är ett samarrangemang med Ornitologiska Klubben i Eskilstuna. Ingen föranmälan behövs
Kontaktperson: Edina Varnagy tel. 070-401 98 95.

KlimatHoppMötet 2023

I år kommer lokala KlimatHoppMöten att arrangeras i sex städer i Sörmland på samma dag: Eskilstuna, Katrineholm, Strängnäs, Nyköping, Vingåker och Trosa. Du hittar programmet för varje stad på länken nedan.

Vi sprider konceptet så att fler kan träffas för att prata klimat, känna hopp och bli aktiva tillsammans. Så boka in den 23 september.

Tema för årets KlimatHoppMöte är Våga Vara Visionär!

Länk till programmen hittar du här

De vilda blommornas dag

Söndagen 18 juni kl 10:00 – ca 13:00

Vi vandrar i den norra delen av Vilsta naturreservat, öster om skidbacken. Inga förkunskaper krävs – men alla brukar få med sig något nytt att foga till det vi visste om växter och natur tidigare. Medtag fikakorg, efter vandringen är det populärt att ta en kopp i goda vänners lag.

Samling: Utanför Vilsta Sportcafé & Restaurang (på sidan som vetter mot Vilstabacken).  Ledare: Håkan Gustafson

Nordens mest omfattande blomstervandring.
Under en och samma dag går tusentals människor på blomstervandringar och blomsteraktiviteter i Sverige, Norge, Finland, Island, Danmark samt på Färöarna 
och Grönland.
Välkommen att delta!

Arrangör: Naturskyddsföreningen Eskilstuna

 

Fågelsång i sommarnatten – utflykt till Högstensmon

Fredag 2 juni

Hur kan man få syn på en nattskärra, varför har den så stor mun och varför är Högstensmon riksintressant ur ett geologiskt perspektiv? Av kvällens ciceron, Leif Carlsson, får vi svar på dessa frågor och många fler.

Vi njuter av medhavt kaffe medan trastsången tynar bort och dagen långsamt övergår till ljus försommarnatt med stämningsfullt surrande nattskärra och kanske, kanske rent av skogsråets gäckande skratt?

Samåkning från Skogsängens IP med avfärd 20.10. Alla samlas vid Konsum i Ärla kl 20.30. Hemfärd ca 23.

Utflykt till Sundbyholmsön – Favorit i repris

Lördag 13 maj kl. 9.00
Samling/avresa vid Hamnkiosken i Sundbyholm kl. 9.00
Återfärd efter ca. 3 timmar.OBS! Max. 20 deltagare pga båtens storlek!

Som en drakrygg lyfter sig Badelundaåsen upp ur Mälarens vatten och bildar öar som Räfsgarn och Benklädet. Åsen här ute består av samma slags grus som där den löper över fastlandet i söder, ändå är skillnaderna
enorma. Ute på ön Räfsgarn finns fortfarande, sedan värmetiden, den artrika ädellövskogen med inslag av tall kvar. Den typ av skogar som sannolikt klädde stora delar av landskapet då människan som samlare och jägare en gång kom till dessa trakter. Vattnet som isolerat Sundbyholmsön och andra öar har försvårat för människan att bruka marken vilket ger oss sällsynta möjligheter till studier och upplevelser. Den ursprungliga skogen finns till mycket stora delar kvar. Vistelsen på ön blir behaglig då vi i lugn takt bekantar oss med ön. Vi gör det i skir försommar medan vårprimörer ännu täcker marken.
Ansvarig: Leif Carlsson, tel 070-241 29 32.
Anmälan till Kjell Westermark, tel 070-644 30 78.
Det går att dyka upp oanmäld, då får man följa med i
mån av plats.

Utflykten är gratis, Naturskyddsföreningen bjuder deltagare i utflykten på båtresa


Klädbytardagen

Lördag 22 april kl. 10.00-14.00
Plats: ReTuna återbruksgalleria,
Folkestaleden 5, Eskilstuna

Klädbytardagen återkommer även denna vår till mångas förtjusning och glädje! Att byta kläder istället för att köpa nya har blivit en tradition för många i Eskilstuna.
Här finns allt från eleganta kavajer, paljettprydda festblåsor, helt vanliga jeans och egensydda, unika plagg som du kan vara ensam om att bära.
Det går till så här: ta med upp till 5 st rena, hela och fräscha plagg (ej barnkläder, badkläder eller plagg med firmalogga). Kläderna lämnas vid incheckningen
och du får sedan välja motsvarande antal nya. Det går bra att lämna in fler än 5 plagg men du kan bara byta till dig 5 nya.
Klädbytardagen planeras och genomförs av Recycle Design-klassen på Eskilstuna folkhögskola i samarbete med Naturskyddsföreningen.

Kontaktperson: Anna Åkerholm

Kretsstämma (Årsmöte) med bildvisning och föredrag om fjärilar

Måndag 13 mars kl. 19:00   Plats: Studiefrämjandet Västeråsvägen 90
Föreläsare: Håkan  Elmquist

Vinbärsfuks på kungsmynta

Många är vi som blir hänförda av fladdrande fjärilsvingar som minner om vår, sommar, värme och blomster. Fjärilsexperten, Håkan Elmquist, känner till dem alla. Han kan med stor kunskap, humor och entusiasm berätta om såväl färggranna dagfjärilar som kamouflagemönstrade spinnare och andra vackra varelser som rör sig under nattens beskydd. Han kommer även att beröra förändringar i fjärilsfaunan som kan kopplas till det allt varmare klimatet.
Bildvisningen och föredraget samt fikat i pausen är gratis och öppen för alla.
Efter det välkomnar vi alla medlemmar att delta i föreningens årsmöte.

Kontaktperson: Edina Varnagy


Glaciärer – forskningsresor i polarområden


 

Onsdag 1 mars kl 19.00 Plats: Stiga Sport Arena

Den globala uppvärmningen är, enligt många experter, vår tids ödesfråga. Inom miljörörelsen tycker de flesta att det görs alldeles för lite åt saken. Vad säger forskningen? Glaciärforskaren Veijo Pohjola presenterar kvällens föredrag så här:
Jag ger en kort resumé om mina olika isprojekt och resor till avlägsna miljöer, och går sedan in på de stora utmaningarna i polarområdena på grund av uppvärmningen, samt den större frågan: människans stora fotavtryck på planeten.
Veijo är professor vid Uppsala Universitet och uppvuxen i Torshälla vilket gör det extra roligt att välkomna honom till Naturskyddsföreningens Eskilstunakrets.

 


Från 2022


Onsdag 12 oktober kl. 19.00

Djuren på fjället – filmvisning av och med Ingemar Lind

”Under årmillionernas lopp har evolutionen kastat tärning. När så en sexa kommit upp har man avlat på den. På så sätt har de djur, fåglar och växter som lever på högfjället anpassat sig. Evolutionen har även sett till att allt skall ske i samklang, i harmoni. Till en början fungerade allt enligt dessa regler. Men så kom människan in i bilden och evolutionens tärning hamnade lite på sned. Så inleder jag berättelsen om djuren på fjället där människans påverkan på det vilda inte alltid är av godo. Många exempel har jag på nära håll kunnat notera under mina år här till fjälls. Detta är även tonen i förspelet, en stillbildsberättelse om min favorit fjällräven. Här har, enligt min personliga uppfattning, forskningen tagit sig alltför stora friheter. Exempel på detta vill jag lyfta fram som en inledning till kvällens föreställning”.

Filmvisningen är gratis och öppen för alla.

Plats: Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90, Eskilstun

Efter filmen är alla medlemmar välkomna på årsmöte!

 


KlimatHoppMötet 1 oktober 2022 i Eskilstuna

Affisch          Program


Lördag 3 september

Utflykt till Hugelsta bergtäktsområde

Samling vid ICA Ekängen kl. 10.00.

Därifrån tar vi oss till Hugelsta där vi utgår från Vattenkällan. Vi vandrar upp på äldre hällmarker i en skogsmiljö med höga naturvärden där vi kan se talltickor på pansarbarkstallarna och kanske träffa på tjäder och talltita. I sänkorna mellan hällarna finns den lilla orkidén Knärot och förhoppningsvis är lokalen för Grön sköldmossa intakt. Vi vandrar i obanad kuperad terräng så bra skor rekommenderas.

Ledare: Michael Lander.


Söndag 19 juni

De vilda blommornas dag Vilsta naturreservat – Eskilstuna

 

Information om vandringen

I år gör vi en vandring i den nordvästra delen av Vilsta naturreservat, söder om ridhuset. Vi vandrar på en stig söderut, genom ett alkärr, till den så kallade Ridängen och botaniserar i den närbelägna ädellövskogen. Vi har goda möjligheter att hitta springkorn, svart trolldruva, hässlebrodd, grönvit nattviol, nässelklocka, vippärt och kanske några spirande blad av ängsskära.

Alla är välkomna, både de som har och de som saknar förkunskaper. Vi delar alla med oss av våra kunskaper om växter och natur.
Medtag fikakorg! Efter vandringen passar vi på att fika tillsammans.

Deltagande i blomstervandringen är gratis för alla! – Ingen föranmälan krävs!

Hitta hit
Vilsta Ridhus når du med bil från Skogstorpsvägen. En parkeringsplats finns söder om Vilstabadet. Åk från Skogstorpsvägen, passera broarna över Eskilstunaån. Samlingsplatsen, norr om ridhuset, ligger strax öster om Vilsta herrgård. Med cykel kan du nå samlingsplatsen från flera håll.

Datum: 19 juni 2022
Tid: 10:00 – ca 13:00

Samlingsplats: Vid Vilstavägen, norr om Vilsta ridhus
Ansvariga ledare: Håkan Gustafson och Hanna Bragberg
Kontakt: 016-130098


Lördag 21 maj

Utflykt till Fagerviks holme

Under ekars djupa grönska utforskar vi södra Mälar-
strandens lövskogsmiljöer. Här är det ek och lind som
formar natur- och kulturmiljön. Maj månad bjuder på
blomning och överraskning.

Vår guide är Olle Philipsson
som har lång erfarenhet av praktisk naturvård och som
själv har varit med och röjt fram fyra generationer av
ekar vid Fagerviks holme.

För att komma till Fagerviks
holme med utsikt över fjärdens södra delar tar man av
från väg 900 mot Arphus, passerar Arphus ridhus och
fortsätter till parkeringen vid den gamla eken. En delvis
spångad stig leder därifrån ut till holmen.

Samling för ev samåkning kl. 10.00 vid ICA Ekängens
parkering, utflykten börjar vid stora eken kl. 10.30.

Kontaktperson: Olle Philipsson, tel 070-582 67 96.

 


Söndag 15 maj

Utflykt till Sundbyholmsön

Välkomna till en exklusiv resa i tid och rum. Vi åker i nutid från
båthamnen i Sundbyholm till en för kanske 5 000 år sedan svun-
nen period. Sundbyholmsön är som en oslipad diamant, med
en växtlighet som det kan ha sett ut under värmetiden. Som en
drakrygg lyfter sig Badelundaåsen upp ur Mälarens vatten och
bildar öar som Räfsgarn och Benklädet. Åsen här ute består av
samma slags grus som där den löper över fastlandet i söder,
ändå är skillnaderna enorma.

Ute på ön Räfsgarn finns fortfa-
rande, sedan värmetiden, den artrika ädellövskogen med inslag
av tall kvar. Den typ av skogar som sannolikt klädde stora delar
av landskapet då människan som samlare och jägare en gång
kom till dessa trakter.

Vattnet som isolerat Räfsgarn och andra öar har försvårat
för människan att bruka marken vilket ger oss sällsynta
möjligheter till studier och upplevelser. Den ursprungliga
skogen finns till mycket stora delar kvar. Vistelsen blir
behaglig då vi i lugn takt bekantar oss med ön. Vi gör det
i skir försommar medan vårprimörer ännu täcker marken.

Samling/avresa kl 09.00 från båthamnen i Sundbyholm.
Återfärd efter 3 timmar. OBS! Max. 20 deltagare p g a
båtens storlek!
Ansvarig: Leif Carlsson tel 070-241 29 32.

Anmälan till Kjell Westermark, tel 070-644 30 78.

Det går att dyka upp oanmäld, då får man följa med i mån
av plats.
Utflykten är gratis, Naturskyddsföreningen bjuder
deltagare i utflykten på båtresan.

 


Från 2021


Ingemar Lind – Sångfåglar

Naturfotografen IngemarLind besöker oss onsdag 13 oktober kl. 19.00 på Studiefrämjandet.

”Under hela mänsklighetens utveckling har vi fått inspiration från naturen, inte minst då vad gäller just fågelsång.
Många fågelstämmor från olika delar av vårt land har jag här valt ut till en halvtimmes hyllning i ljud och bild.”

För att välkomna åter efter Coronapandemin bjuder kretsen på entréavgiften.

Filmvisningen är ett Samarrangemang med Studiefrämjandet.

Alla är välkomna!

 

Årsmöte

Efter Ingemar Linds föredrag hålls det uppskjuten kretsstämma/årsmöte för medlemmar.


Två svampdagar

Svampdag 1
Vill du vara med och plocka svamp lördag den 4 september.
Samling sker vid Multeum i Strängnäs kl. 10.00
Medtag fika och svampkorg.
Kontakt: Birgitta Arvidsson 070/6032794

Svampdag 2
Svampdag vid Fältstationen 5 september mellan klockan 9 och 15.
Det blir dels möjlighet att få hjälp med artbestämning dels titta på insamlad svamp sedan dagen innan.


De vilda blommornas dag 2021

Vilsta naturreservat – Eskilstuna

Datum: 20 juni 2021

Tid: 10:00-13:00

Samlingsplats: Utanför Vilsta Sportcafé & Restaurang, – på södra sidan som vetter mot Vilstabacken

Ansvarig ledare: Håkan Gustafson och Hanna Bragberg

Kontakt: 016-130098

Information om vandringen

Efter fjolårets inställda vandring gör vi nu ett nytt försök att besöka den norra delen av Vilsta naturreservat, öster om skidbacken. I naturreservatet finns en mosaik av olika biotoper. På ett kalkrikt berg nära Norra silvergruvan får vi goda möjligheter att hitta berberis, skogstry, tulkört, grusbräcka, vit fetknopp, getrams, kattfot, backtimjan och purpurknipprot.

Alla är välkomna, både de som har och de som saknar förkunskaper. Vi delar alla med oss av våra kunskaper om växter och natur. För att undvika smittspridning håller vi avstånd från varandra och känner du något misstänkt symtom ber vi dig att stanna hemma.

Medtag fikakorg! Efter vandringen passar vi på att fika tillsammans.

Cykla gärna till Vilsta Sportcafé & Restaurang, söder om centrala Eskilstuna.

Blomstervandringen är gratis för alla att delta i. – Ingen föranmälan krävs!

Hitta hit:
Vilsta Sportcafé & Restaurang ligger söder om centrala Eskilstuna. Med bil åker du Vasavägen söderut från centrala Eskilstuna. Alternativt åker du från Skogstorpsvägen, österut över broarna över Eskilstunaån samt passerar Vilsta herrgård och Ridhuset. Med cykel kan du nå samlingsplatsen från flera håll.

 


Från 2020

De flesta aktiviteter ställdes in på grund av pandemin


Inställd

2020 – Blomstervandring – De vilda blommornas dag

Söndag 14 juni kl. 10.00

Samling kl. 10.00 utanför Vilsta Sportcafé & Restaurang, på södra sidan som vetter mot Vilstabacken.

Vi tar en promenad i den frodiga försommargrönskan och utforskar naturen i Vilsta. Vår populära guide, Håkan Gustafson, visar vanliga såväl som sällsynta växter, berättar intressanta fakta och även en del kuriosa. Du behöver inte vara insatt i botanik. Utflykten riktar sig till alla som vill dela en stund i naturen! Ta gärna med fikakorg, vid fint väder brukar många välja att ta en stund och umgås i det fria efter utflykten.

Ledare och ansvarig: Håkan Gustafson, tel. 016-13 00 98.

 


Inställd

2020 – Naturnatten

Fredag 5 juni kl. 21.00 – ca 02.00

Samling vid Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90.

Vi firar den traditionella Naturnatten med en nattsångarexkursion. Vaktel, kornknarr och nattskärra är några av de fåglar som ger sommarnatten liv och som vi hoppas få höra i natt. Men som ni vet, naturen kan överraska, så kom med öppna sinnen och ta in de upplevelser som just den här natten bjuder på. Målet för utflykten bestäms utifrån vädret och var man sannolikt får bäst chans att lyssna till nattens fåglar. Har du inte möjlighet denna kväll erbjuder Ornitologiska Klubben i Eskilstuna motsvarande arrangemang den 12 juni med samling 20.30.

Kontaktperson: Sten Ullerstad, tel. 070-605 41 52.


Inställt

2020 – Rundvandring i Rinmansparken

Lördag 16 maj kl. 10.00-12.00

Vi träffas i hörnet av Kungsgatan och Rothoffsvägen för en rundvandring i den centralt belägna parken från 1920. Den var från början en lasarettspark med ett epidemiskt sjukhus. När huset revs beslutades att parken skulle förbli obebyggd. Vi kommer att finna en mångfald av olika intressanta träd som vi får lära oss mer om, med hjälp av Fredrik Eklund som är kommunens trädexpert. Med den här utflykten vill vi uppmärksamma Den Biologiska Mångfaldens dag som infaller 22 maj.

Otaliga studier visar att vi människor blir friskare, gladare och piggare av att vistas i naturen. Att se växter och djur, att uppleva en mångfald av livsformer, susande trädkronor och fladdrande fjärilar är inget som ska vara förpassat till avlägsna naturskyddsområden som man i bästa fall besöker på semestern. Närheten till grönområden är helt avgörande för vårt välbefinnande och vår livskvalitet. Grönskan behövs i vardagen då vårt liv består mest av vardagar. Vi vill därför bevara stadens gröna lungor som ofta riskerar att stryka med när bebyggelsen förtätas.

Kontaktperson: Roger Walve, tel. 070-531 01 55.

Utflykten till Rinmansparken har kommit till, eftersom det finns krafter i samhället, som vill utplåna parken och bygga ett stort kulturhus för att bland annat kunna hysa Melodifestivalen. Centrala Eskilstuna får inte förlora fler grönområden!


Inställd

2020 – Klädbytardag

Lördag 4 april kl. 10.00-14.00

ReTuna, Folkestaleden 5, Eskilstuna

Klädbytardagen blir större och större för varje gång. Många ser fram emot att fräscha upp sin garderob samtidigt som man passar en del av sina egna plagg vidare. Du som inte har varit med tidigare, tveka inte att komma den här gången! Du kommer hem med nya roliga plagg utan att det har kostat dig en enda krona i inköp och även miljön vinner på kuppen. Genom att byta kläder istället för att köpa nytt sparas stora mängder vatten och kemikalier. Visste du att det går åt 10 000 liter vatten och 1,9 kg kemikalier för att producera ett par nya jeans? I höstas slog vi rekord: 565 personer bytte kläder och nästan 2 400 plagg hittade nya ägare!


Klädbytet går till så här: ta med upp till 5 st rena, hela och fräscha plagg (ej barnkläder, badkläder eller plagg med firmalogga). Kläderna lämnas vid incheckningen och du får sedan välja motsvarande antal nya. Det går bra att lämna in fler än 5 plagg men du kan bara byta till dig 5 nya.

Klädbytardagen planeras och genomförs av Recycle Design-klassen på Eskilstuna folkhögskola i samarbete med Naturskyddsföreningen och Eskilstuna kommun. Funktionärerna jobbar ideellt.

Ansvarig: Edina Varnagy, tel. 070-401 98 95.

 


Inställt

2020 – Namibia – vattenhål i öknen

Torsdag 19 mars kl. 19.00

Lokal: Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90.

Bildvisning av Ingmar Skogar

TV och Internet i all ära, det är något helt annat att se fotografen själv visa och berätta om sina bilder! Speciellt om han heter Ingmar Skogar som med sin glada och energiska berättarstil tar med oss till Namibias ökenområden denna gång. Så här presenterar han sin bildvisning

”Namibia är det torra landet nordväst om Sydafrika. Namiböknen är världens äldsta öken med enorma sanddyner som lyser i ockrafärger. Ett vitt moln avslöjar att ökenelefanterna är på väg. Först kommer några enstaka, sedan större grupper. Alla är de på väg mot vattenhålet. Här har även springbock och oryxantiloper samlats. En spetsnoshörningshona med unge smyger också ner i vattnet. I det torra gräset ligger flera utslagna lejon. De är mätta efter nattens jakt på zebra”.

Entré: 60 kr, betalas kontant eller via Swish på plats.

Ett samarrangemang med Ornitologiska Klubben i Eskilstuna.


Inställt

KlimatHoppMötet 2020

Lördag 28 mars kl. 10.00-16.00

Mälardalens Högskola, Smedjegatan 37, Eskilstuna

”Att hoppas handlar inte om att alltid vara optimistisk – det handlar om att identifiera vad vi hoppas på och sedan ta steg i den riktningen.”

På scenen:
De sju dödssynderna och hur vi räddar klimatet genom att begå dem alla – Mattias Goldmann
Vi håller oss på jorden – Maja Rosén
Agenda 2030 – Svenska FN-förbundet
Ett fossilfritt liv år 2025 – Heidi Andersson
Spara klimatsmart – Rekarne Sparbank
Ett hållbart liv – Johanna Ståhl
Lokala företag som går före – Volvo Construction Equipment
Aktuell klimatforskning – Mälardalens Högskola
Bota din klimatångest – soffsamtal med Mattias Goldmann och gäster
Ung och klimataktivist – S:t Eskils FN-elevförening

Arrangörer: Eskilstuna FN-förening • Eskilstuna kommun
• Klimatklubben Eskilstuna • Mälardalens Högskola
• Naturskyddsföreningen Eskilstuna • S:t Eskils FN-elevförening
• Studiefrämjandet • Sörmlands Energiförening

 


Kretsstämma (årsmöte) med filmvisning: I tjäderns skog

Onsdag 4 mars kl. 19.00

Lokal: Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90.

Ikväll visar Thomas Janzon, medlem i Ornitologiska Klubben i Eskilstuna och Naturskyddsföreningen, en film om våren i den sörmländska barrskogen. Det blir en ljud- och bildupplevelse i tjäderns skog. Tjädern är Sveriges största vilda hönsfågel och den trivs i gammal tallskog. Den som har sett den märkliga uppenbarelsen av en spelande tjädertupp lär knappast glömma det!
Filmvisningen är gratis och är öppen för alla.

Efter filmen välkomnar vi alla medlemmar att delta i föreningens årsmöte.

Kontaktperson: Sten Ullerstad, tel. 070-605 41 52.


Nordamerikas öknar

Torsdag 6 februari kl. 19.00

Lokal: Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90.

Bildspel av och med geologen Kurt Stenberg om nordamerikanska öknars geologi samt växt- och djurliv.

Geologi är vetenskapen om uppkomst, sammansättning och förändring av jordskorpans berg- och jordarter. Om intresse finns, kan vi starta en studiecirkel i geologi. Kontakta någon i styrelsen om du är intresserad.

 


Från 2019

 


Årsfinal med spindlar, quiz och lussekatter

Tisdag 10 december kl 19.00

Lokal: Studiefrämjandet

Vad spindlarna kan berätta… Att rödlistade arter måste skyddas och bevaras är självklart. Det gäller även spindlar. Men hur är det egentligen – vilken koll har vi på våra 8-benta vänner? Behöver fler skyddas? Varför hittar vi traditionellt sydliga arter långt upp i Norrland idag? Nya arter för Sverige hittas varje år. Varför då? Om det och mycket annat om spindlar kåserar Thomas Holmgren från Svalboviken. Vi får också tillfälle att lösa ett quiz om ett aktuellt ämne. Vi bjuder på kaffe/te, lussekatt och pepparkaka.

Ansvariga: Styrelsen.


Klädbytardag

Lördag 23 november kl. 10.00-14.00

Plats: ReTuna, Folkestaleden 5, Eskilstuna

Att byta är det nya handla! Under vårens Klädbytardag i Eskilstuna bytte 420 personer sammanlagt 1 922 plagg! Så här gör du: ta med upp till 5 st rena, hela och fräscha plagg (ej barnkläder, badkläder eller plagg med firmalogga). Kläderna lämnas vid incheckningen och du får sedan välja motsvarande antal nya. Det går bra att lämna in fler än 5 plagg men du kan bara byta till dig 5 nya.

Ansvarig: Edina Varnagy, tel: 070-401 98 95.

Klädbytardagen planeras och genomförs av Recycle Design klassen på Eskilstuna folkhögskola i samarbete med Naturskyddsföreningen och Eskilstuna kommun.


”Imorgon” – en optimistisk dokumentär om vårt klimat

Torsdag 14 november kl. 18.30

Café Planet: Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90

En klimatdokumentär som istället för att visa “det värsta som kan hända”-scenarion fokuserar på människorna som kommer med lösningar, förslag och åtgärder. Vi får möta människor från tio olika länder och tre kontinenter som ägnar sina liv åt att rädda vår planet.

Medarrangörer: Naturskyddsföreningen Eskilstuna, Eskilstuna Senioruniversitet, Ornitologiska klubben Eskilstuna, Eskilstuna FN-förening, Eskilstuna Trädgårdsförening och Studiefrämjandet.

 


Energihushållning – en viktig del av klimatarbetet

Torsdag 31 oktober kl. 19.00
Utställning av material före föredraget.

Lokal: Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90.

Sten Lindeberg lär oss hur solel och energieffektivisering kan bli ett värdefullt bidrag till klimatarbetet. I anslutning till föredraget får vi demonstration av klimatsmarta värmepumpar och solceller. Vi får också en visning av Studiefrämjandets nyinstallerade solcellsanläggning, som i stort sett ger självförsörjning med el.

Vår nystartade Klimatgrupp kommer att ta sig an energifrågorna. Anmäl dig till Sten Lindeberg redan nu om du vill vara med i Klimatgruppen! Han nås på telefon 070-538 12 09.

Ett samarrangemang med Studiefrämjandet och föreningen Villaägarna.


Vecka 43 –  ”Fixa grejen”

Besök vår utställning på biblioteket

Handla miljövänligt-gruppen har just nu en utställning på stadsbiblioteket. Där kan du få tips på hur dina prylar kan få ett längre liv, göra vår quiz, tipsa oss om fler lokala reparatörer m m.

Har du inte möjlighet att besöka utställningen kan du ta del av Fixa grejen-tips här: https://www.naturskyddsforeningen.se/fixagrejen/

 


Ingemar Lind – Filmvisning om fjällräven

Onsdag 9 oktober kl. 19.00

Lokal: Studiefrämjandet.

 

Så här presenterar naturfilmaren Ingemar Lind sin visning:

”Årets film är en hyllning till den djurart jag beundrar mest av alla. I dryga 40 år har jag kunnat följa denne tundrans schakal som fjällräven ibland kallas. Vid varje möte har jag känt mig lika underlägsen. Fjällräven är kanske bättre än alla andra anpassad till ett liv i högfjällets trädlösa landskap. Ner till -80° lär han tåla och han kan vara utan mat i upp till fem veckor. Pälsklädda tassar även undertill om vintern och med djurvärldens kanske varmaste päls gör honom till den verklige överlevaren.
Jag har sammanställt material från dessa år med fjällräven i centrum men som även innehåller möten med många andra av fjällets innevånare, alla lika fantastiska överlevare i den kanske vackraste men även kärvaste av miljöer. Som vanligt är det även denna gång mycket ljud. Den eviga fjällvinden, bäckarnas porlande, fjällfåglarnas sång, allt detta som hör fjället till och som jag lärt mig tycka så mycket om. Filmen är dryga halvtimmen och det förspel som jag brukar inleda med kommer nog även det handla om fjällräven. 2019 får därmed bli fjällrävens år”.

Inträde: 60 kr, betalas på plats kontant eller via Swish.

 


Våga hoppa(s)

Torsdag 10 oktober kl. 18.30

Café Planet: Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90

Föreläsare: Robert Hjalmarsson, nationalekonom och tidigare lärare i ekologisk ekonomi. Robert har under våren deltagit i visionären Barbara Marx Hubbars sista kurs innan hon lämnade jordelivet. Robert kommer att tala om detta och om hur vi kan möta de enorma utmaningar mänskligheten står inför.

 


Miljövänliga Veckan: Fixa grejen – dela mera!

Lördag 28 september – Söndag 6 oktober

Miljövänliga Veckan är Naturskyddsföreningens återkommande evenemang som infaller vecka 40 varje år. Vi riktar fokus på miljövänlig konsumtion och ordnar aktiviteter i hela landet för att påverka konsumtionen i en mer miljövänlig riktning. I år är temat ”Fixa grejen – dela mera!” då vi tillsammans med er vill inspirera fler att börja ta hand om sina saker, att vårda och laga, köpa second-hand istället för att köpa nytt, och att dela, byta, låna och hyra saker.

Exakt vilka aktiviteter vi ska ha under kampanjen kommer vi att planera tillsammans med er medlemmar som kommer till Handla Miljövänligt-gruppens öppna träff den 26 augusti.
Planer finns på reparationsverkstad på något bibliotek och på en utställning, men många fler initiativ kan tillkomma! Håll utkik på vår hemsida!

 


Utflykt till Lövön i Gillberga

Lördag 5 oktober

Samling för samåkning kl. 9.00 vid Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90.

Vi besöker Lövön, som idag är en halvö i Hjälmaren, men var en ö fram till dess att Hjälmaren sänktes med 1,3 meter i slutet av 1800-talet för att få mer jordbruksmark. Vi hoppas få veta dagsläget för den eventuella naturreservatsbildningen. Lövön är ett Natura 2000-område, men inte ett naturreservat. Har vi tur kan vi få se ett hundratal storskrakar fiska.

Ansvarig och guide: Jan Petersson, telefon 070-687 65 31.

 


Svamp i Sörmland ur ett naturvårdsperspektiv

Torsdag 19 september kl. 19.00

Lokal: Studiefrämjandet

Föredrag med bildvisning och diskussion som berör Sörmland som unikt svamplän, där sydlig och nordlig funga möts. Funga är ett nytt ord för svampflora. I Sörmland har vi ett särskilt bevarandeansvar för två av landets fem fridlysta svamparter: saffransticka och bombmurkla. De hör hemma i helt olika biotoper och vi i länet har de största och mest stabila bestånden globalt av båda arterna.

Föredragshållare: Patrick Björck och Aleks Tudzarovski.
Patrick Björck från Sparreholm är en välkänd svampprofil för dem som lyssnar på Sveriges Radios Naturmorgon, men har även en svampskola och svamppodd på webben. Han är en mycket hängiven mykolog (svampkännare). Ikväll har han även med sig svampkännaren Aleks Tudzarovski.

Ansvariga: Styrelsen.

 


Ett samhälle utan ekonomisk tillväxt – fungerar det?

Torsdag 12 september kl. 18.30

Café Planet: Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90

Föreläsare: Mikael Malmaeus, nationalekonom och miljöforskare på IVL Svenska Miljöinstitutet, som tillsammans med 16 andra forskare har tagit fram fyra alternativ till ett samhälle som drivs av ständig tillväxt.

 


Utflykt till Hedlandets naturreservat söder om Eskilstuna

Lördag 7 september

Samling 9.00 vid Studiefrämjandet (Västeråsvägen 90) och 9.30 vid norra infartsparkeringen till Hedlandet.

Om du vill ansluta vid Hållsta-infarten, kontakta utflyktsledaren!

 

Nu är det dags för tredje rundan i Hedlandets naturreservat. Denna gång besöker vi området kring Kalkugnen, kalkbrottet och Natura 2000-området Brunnsätern. Det kan bli ett litet besök vid någon lingrop eller annan kulturlämning också. Vi tittar även lite på odlingslandskapet.

Kontaktperson: Sten Ullerstad, telefon 070-605 41 52.

 


Forntidsvandring med start vid Årbystugan

Söndag 25 augusti kl. 14.00-17.00

Under gräs och ris ligger anspråkslösa fornlämningar dolda mitt i vardagliga bostadsområden. Det kan vara tusenåriga gravar som ligger på en kulle intill där vi idag bor och vistas. Men det finns också andra gömda och glömda fornlämningar: en boplats, en forntida strand eller en torpargrund. Forntidsvandringar leder till möten och ökar kunskapen om kulturmiljöer nära stan. Länsstyrelsen är arrangör men Schysst och Naturskyddsföreningen står bakom arrangemanget.

Mer information finns på www.lansstyrelsen.se/sodermanland, fliken Besök och upptäck.

 


Öppen Handla Miljövänligt-träff

Måndag 26 augusti kl. 19.00

lokal: Studiefrämjandet

Handla Miljövänligt-gruppen välkomnar alla intresserade! Vi bjuder på enklare förtäring (självklart av ekologiska råvaror) och börjar planera inför årets Miljövänliga Vecka.
Har du erfarenhet av att vårda och reparera saker, att äga gemensamt eller att byta tjänster? Miljövänliga Veckan fokuserar i år på att ta hand om sina saker, att köpa second-hand, att dela, byta, låna och hyra. Kom och dela med dig av idéer och erfarenheter i ämnet.
OBS! Att du kommer till träffen betyder inte att du måste gå med i gruppen. Det räcker att du är intresserad eller nyfiken. Väljer du sedan att bli aktiv är du hjärtligt välkommen!


Utflykt till Stadsodlingen på Närjeholme

Torsdag 22 augusti

Vi träffas kl 10.00 OBS tiden!
Samlingsplats: Kungsgatan 100 vid Hällberga Bilservice.

Vi får en guidad tur på cirka en timme bland blommor och grönsaker. Möjlighet finns att köpa ekologiskt odlade grönsaker.

Kontaktperson: Ulla Sjöö, telefon 073-093 17 06.

 


De vilda blommornas dag – Blomstervandring i Vilsta

Söndag 16 juni kl.10.00

Samling utanför Vilsta Ridhus

”Majviva, ögontröst, förgätmigej, konvalj, gullviva och viol.” Kanske ser vi några av folkvisans blommor under vår vandring i Vilsta. Alldeles säkert finns det många växter att beskåda, lära känna igen och höra historier om!

Kom på denna uppskattade utflykt som du är, inga förkunskaper krävs. Har du en florabok ta gärna med den tillsammans med fikakorg. Om vädret tillåter tar vi en kopp i det fria efter vandringen.

Ledare och ansvarig: Håkan Gustafson, tel: 016-13 00 98.


Naturnatten på Fältstationen Rördrommen

Onsdag 5 juni kl. 20.00

Vad händer i naturen när vi har tänt lamporna och dragit igen ytterdörren mot nattkylan som kryper sig på? Skuggor drar förbi på himmelen, det hörs ett metalliskt läte och på det uppspända vita lakanet i skogsdungen samlas underliga fjärilar. Någon blir uppäten. Denna kväll gjuter vi ljus över några av kvällningens och nattens invånare.

Naturskyddsföreningen bjuder på korv med bröd samt kaffe och kaka. Aktiviteten är gratis och vägbeskrivning hittar du på Fältstationen Rördrommens hemsida rordrommen.nu.
Du kan även kontakta Sten Ullerstad på 016-35 41 52.


Biologiska mångfaldens dag

Onsdag 22 maj kl. 19.00 på Djurgården i Eskilstuna

Samling utanför Pilkrog.

Tänk så mycket liv det finns i ett litet stycke natur i stan! Vissa syns på långt håll andra behöver man böja sig nära för att se. Med hjälp av våra kunniga guider utforskar vi Djurgården ikväll och förundras över stora gamla träd, insekter, blommor, fåglar och sambanden mellan dem.

Utflykten är gratis och kräver ingen förkunskap. Tips: ta gärna med en vän, alla intresserade är välkomna!

Ledare: Håkan Gustafson och
Birgitta Arwidsson.

Ansvarig: Håkan Gustafson, tel: 016-13 00 98.


Vandring i Hedlandets naturreservat

Lördag 18 maj

Samling 9.00 vid Studie främjandet och 9.30 vid norra infartsparkeringen till Hedlandets naturreservat.

 

Vi gör en vårvandring i Hedlandets naturreservat söder om Eskilstuna och bekantar oss med Sveaskogs nya utmärkning av vandringsleder i reservatet. Vandringen kommer att starta vid Kolarkojan och passera några utsiktspunkter och kulturlämningar. Så småningom kommer vi till rastplatsen vid Hasbäckens mynning och går vägen tillbaka till Kolarkojan.

Meddela Sten Ullerstad om du ansluter vid infartsparkeringen från Hållsta-hållet!

Naturskyddsföreningen har, tillsammans med andra föreningar, i flera år arbetat med att göra Hedlandets olika sevärdheter tillgängliga.
Gamla stigar har inventerats och röjts och utflyktsförslag med karta tagits fram.

Ansvarig: Sten Ullerstad, telefon 070-605 41 52.


Hållbarhetsfestival

Lördag 27 april kl. 10.00-15.00

Plats: ReTuna, Folkestaleden 5, Eskilstuna

En heldag om hållbar livsstil med textilfokus!
Kläder och textil är något vi alla använder i vardagen och där kloka val kan göra en avgörande skillnad.
Under dagen blir det bland annat: • modevisningar • utställare • föredrag om Aralsjöns torrläggning för att kunna konstbevattna områdets bomullsodlingar • föreläsning av forskare från Textilhögskolan i Borås • workshopar (bl a kommer Hemslöjdsföreningen ha en workshop med jeanstema).

Ett samarrangemang mellan Eskilstuna folkhögskola, Naturskyddsföreningen, ReTuna och Studiefrämjandet Sörmland.

För mer information kontakta:
lena.wistrand@studieframjandet.se, 016-15 93 23.

 


Vi tipsar:

Koldioxidbantaren Staffan Lindberg

Torsdag 11 april kl. 18.00-20.00

En energifylld föreläsning i Eskilstuna stadsbibliotek med Staffan Lindberg, musikern och underhållaren som blev koldioxidbantande miljökomiker. Kom och inspireras till förändring!

Läs mer på studieframjandet.se/sormlands-lan


Klädbytardag

Lördag 6 april kl. 10.00-14.00 

Plats: ReTuna, Folkestaleden 5, Eskilstuna

Klädbytardagen är ett trevligt (och trendigt) sätt att förnya din garderob inför våren och sommaren. Samtidigt kan du lämna plagg som du inte längre
använder vidare. De får någon annan glädjas åt framöver! Bakom de färgglada raderna av kläder döljer sig miljövinster. Vi vet att vi i den rika delen av världen shoppar alldeles för mycket. Det drabbar miljö och människor hårt i andra länder. Genom att byta kläder förlänger vi livet på plaggen och ser till att det som väl har tillverkats faktiskt används. Det är toppen! Var med och bidra till denna lustfyllda miljögärning.

Naturskyddsföreningens mål för 2019 är att det ska bytas fler plagg än under något annat år tidigare!

Så här gör du: ta med upp till 5 st rena, hela och fräscha plagg (ej barnkläder, badkläder eller plagg med firmalogga). Kläderna lämnas vid incheckningen och du får sedan välja motsvarande antal nya. Det går bra att lämna in fler än 5 plagg men du kan bara byta till dig 5 nya.

Ansvarig: Edina Varnagy, tel: 070-401 98 95

Klädbytardagen planeras och genomförs av
Recycle Design klassen på Eskilstuna folkhögskola
i samarbete med Naturskyddsföreningen.


Naturbilder från Costa Rica och Nicaragua

Torsdag 21 mars kl. 19.00, Studiefrämjandet i Eskilstuna

Låt dig förtrollas av naturfotografen Ingmar Skogars bilder och reseberättelse. Costa Rica och Nicaragua – två färgstarka länder i Centralamerika – bjuder på en fantastisk naturrikedom. Här finns molnskog, regnskog, vulkaner, laguner och varma källor. Uppe i trädkronorna klättrar charmiga apor och sengångare tillsammans med stora aror och tukaner. På marken lever färgrika grodor och stora leguaner. Färgglada fjärilar och kolibrier flyger mellan blommorna. Ländernas biologiska mångfald är svår att överträffa.

Entré: 60 kr/person, betalas kontant eller via Swish på plats. Ett samarrangemang med Ornitologiska Klubben i Eskilstuna.


Uganda ett frodigt land vid ekvatorn – Bildvisning och kretsstämma/årsmöte

Onsdag 20 februari kl. 19.00 på Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90, Eskilstuna

Programmet inleds med en bildvisning då en av våra aktiva medlemmar, Sten Lindeberg, berättar om sina resor till Uganda. ”Det blir några intryck och bilder på djur och landskap från ett geografiskt, biologiskt och historiskt spännande land mitt i Afrika” säger Sten. Bildvisningen är gratis och öppen för alla intresserade.

Därefter inbjuds alla medlemmar till kretsstämma/års möte. Kom gärna och möt din styrelse, ställ frågor och diskutera med andra medlemmar. Vi bjuder på fika.


Hoppet

Onsdag 23 januari kl. 18.30 på Mälardalens Högskola

Johan Ehrenberg har ägnat de senaste elva åren åt praktiskt omställningsarbete. Resultatet blev boken Hoppet, som nu också har blivit en föreläsning full av tips på hur vi på ett smart sätt kan rädda vår planet. Till skillnad från många andra hyser Johan hopp och övertygelse om att vi fixar det här!

Plats: Salen Filharmonin i kvarteret Verktyget, entré 5, Smedjegatan 37, Eskilstuna.

Fri entré.

Ett samarrangemang mellan Studiefrämjandet, Eskilstuna kommun, Södermanlands Energiförening, Svenska Turistföreningen, Eskilstuna Senioruniversitet, Eskilstuna Trädgårdsförening, Naturskyddsföreningen Eskilstuna och Ornitologiska klubben Eskilstuna

 


Från 2018


 

Lussefika med fågelbilder – upptäck naturen i staden

Onsdag 12 december, kl. 19.00

Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90, Eskilstuna

Steglits och rörhöna fotograferade av Leif Carlsson.

Vi avslutar höstterminen med lussefika. Tidigare folkhögskolläraren Hans Herdegen visar bilder och berättar om fåglar i Stadsparken. Man skulle kunna tro att det är en kort historia men så är inte fallet! Vid ett tillfälle då parken hotades av exploatering bestämde sig Hans för att ta reda på mer om naturvärden knutna till parken. Han studerade fågellivet under ett helt år och fann både arter och skeenden som han inte hade väntat sig. Du får höra mer om hans möten med naturen runt hörnet ikväll. Aktiviteten är gratis, Naturskyddsföreningen bjuder på Luciakaffe.


Klädbytardag

Lördag 24 november, kl. 10.00-14.00

Plats: ReTuna, Folkestaleden 5, Eskilstuna

Här kommer ett nytt tillfälle att rensa ut kläder du inte längre använder, men som kan användas av någon annan, och samtidigt fylla på med nya, spännande plagg! Ingen kan ha en roligare och mer personlig garderob än den som använder second hand. Billigt, snyggt och spännande. Samtidigt gör du en viktig miljöinsats genom att ge gamla plagg en ny chans istället för att bara kasta och köpa nytt. Att byta är det nya köpa!
Under vårens klädbytardag bytte 1 720 plagg ägare. Naturen tackar för allt vatten och kemikalier vi har sparat in genom denna insats! Nu höjer vi ribban och siktar på minst 2000 bytta plagg – var med du också, just dina plagg kan göra att vi når målet!

Klädbytardagen planeras och genomförs av Recycle Design klassen på Eskilstuna folkhögskola i samarbete med Naturskyddsföreningen.


Med segelbåt i Karibien – reseberättelse av Eila och Lennart Clarstedt

Onsdag 14 november kl 19.00

Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90, Eskilstuna

För två år sedan gjorde de succé när de berättade om sin segling från Torshälla till Karibien. Nu får vi ta del av resten av resan! Karibiska öar, azurblått vatten och oanade äventyr väntar…


Höstlovsutflykt till Årby naturreservat med skattjakt

Måndag 29 oktober kl 12.00

Träffpunkt: utanför Prästängens förskola i Årby

Detta är en aktivitet för unga och gamla, höstlovslediga och andra som är lediga just denna dag. Ta med barn och barnbarn eller kom bara som du är. Möt ungdomarna som har bjudit oss till Årbyskogen för att vara i naturen tillsammans, laga mat i det fria och leta efter gömda skatter!

Vi gör aktiviteten tillsammans med ledare och ungdomar från Naturskyddsföreningens projekt Schysst. Schysst har en mycket aktiv grupp i Eskilstuna och jobbar med ungdomar som är 13 till 20 år och som främst kommer från förorterna. En ny satsning riktar sig även till familjer. Deras motto är: Upptäcka, Uppleva, Utforska och Lära sig av varandra. Känns det igen? Det är ju även Naturskyddsföreningens och folkbildningens devis.

Kontakt: Salah Shallal, tel: 070-455 38 44.

Aktiviteten är gratis, Naturskyddsföreningen bjuder på ekologisk och vegetarisk mat som tillagas i det fria!


Vildmarksfåglar – filmvisning av och med Ingemar Lind

Onsdag 10 oktober kl 19.00

Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90, Eskilstuna

Så här presenterar Ingemar Lind sin föreläsning:
”Vildmark. Själva ordet beskriver en stämning, en storslagenhet. För mig är det ändock främst ljudupplevelser. Tranparets triumfrop utifrån myren. Sångsvanarnas hälsningsceremonier. Spillkråkans dova trumvirvel, för att nu nämna några av ingredienserna. Jag har i den här filmen kanske mer än tidigare lagt vikten av detta med naturens egna ljud. Från de små, nästan ohörbara, till de kraftfulla ljudliga. Som inledning tänker jag denna gång berätta om vägen ut till tranmyren. Den följde alltid samma sträcka. Förbi den lilla porlande bäcken. Under trädet med den sjungande taltrasten, via tretåstubben längs myrkanten med de förrädiska sumphålen, genom björkdungen och bort mot gammelskogen. Det hände någon gång att jag gick vilse, men att gå vilse är ju ett sätt att lära sig hitta. Oftast blev det emellertid samma väg med samma riktmärken och samma ljudupplevelser.”

Samarrangemang med Ornitologiska Klubben Eskilstuna och Studiefrämjandet. Entré: 60 kr (betalas kontant eller via Swish på plats).


29 september – 7 oktober är Miljövänliga Veckan!

Miljövänliga Veckan är Naturskyddsföreningens årligen återkommande kampanj som syftar till att påverka konsumtionen i en mer miljövänlig riktning. Tidigare år har bland annat kaffe och bananer stått i fokus. Temat i år är Fixa grejen. Naturskyddsföreningen vill inspirera fler att börja ta hand om sina saker och kläder, att vårda och laga istället för att köpa nytt.


Fixa grejen! Reparationsverkstad

Datum: Söndag 30 september kl. 10:00-15:00

Plats: ReTuna Återbruksgalleria

Många har saker hemma som med en liten insats skulle kunna göras användbara igen. Det kan vara kläder, hemtextilier, lampor, slöa saxar och mycket annat. Idag kan du få hjälp med att laga eller vårda dem! Naturskyddsföreningens duktiga ideella reparatörer står till tjänst!  Följande aktiviteter kommer att finnas:

  • smörja in läder och skinn (skor, väskor, skärp etc.)
  • sy in, sy upp, fålla
  • lappa skadade eller slitna plagg
  • sy in praktisk ficka i dina tygpåsar så att du slipper fiska efter nyckeln och mobilen längst ner i botten
  • sy en enkel och säker förvaring för värdesaker inför utlandsresan
  • slipa saxar
  • laga lampor, brödrostar och liknande elprylar (enklare reparationer – vi kanske inte kan laga allt men vi gör ett försök)
  • pyssel för barn i återbrukets tecken

Vid frågor kontakta Edina Varnagy på afonyaag@hotmail.com eller 070-401 9895 (sms:a).

OBS! Aktiviteten är icke kommersiell och gratis för alla.


Trädvandring – lär känna parkernas träd

Torsdag 20 september kl 18.00-20.00

Följ med på en guidning om stadens träd. Kommunens trädvårdare Fredrik Eklund tillsammans med landskapsingenjör Veronica Bermell berättar om parkernas träd, deras ekologi, ursprung och skötsel. Vandringen passerar flera parker längs Eskilstunaån, bl.a. Eskilsparken och Smörparken.

Samling i Eskilsparken. Eskilsparken (ligger i korsningen Stensborgsgatan – Lohegatan på söder)

Arrangör: Eskilstuna kommun.


Studiecirkel Be Change

För dig som har svårt att komma till skott med att förändra dina vanor åt det klimatsmartare hållet ordnar Studiefrämjandet en studiecirkel i Eskilstuna under namnet Be Change. Projektet finansieras via regeringens satsning Klimatklivet. Start sker 29 september.

Mer info och anmälan finns på www.studieframjandet.se, sök på Be Change eller ring Lena Wistrand på 016-15 93 23.


Utflykt till Hedlandets naturreservat

Lördag 15 september

Vandringen börjar kl. 11.00 från parkeringen vid första infarten till Hedlandets naturreservat (när man kommer från Eskilstuna/Hållsta). Samling kl. 10.30 vid Studiefrämjandets parkering (Västeråsv. 90) för samåkning.

Vi gör en utflykt till detta vackra naturreservat tillsammans med Naturskyddsföreningen i Söderköping! De är nyfikna på arbetet som vi, tillsammans med andra föreningar, gör i Hedlandet. Här pågår inventering av gamla torp och renovering av gamla gångstigar för att göra reservatet tillgängligt och trivsamt. Det finns mycket att se, du kanske hittar ditt nya smultronställe?

Kontakta Sten Ullerstad om du kommer direkt till reservatet och behöver info om samlingsplats och parkering:

tel: 070-605 41 52, mail: sten.ullerstad@telia.com.


Start av Studiecirkel om svamp

Onsdag 29 augusti kl 18.00

Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90, Eskilstuna

Hösten är svamparnas högtid. Även efter en särdeles varm och torr sommar som denna finns det goda chanser att hitta svamp – om man vet var man ska leta. Vi studerar ätliga såväl som oätliga svampar och målet är att deltagarna ska ha lärt sig nya matsvampar som de med säker kunskap kan skilja från oätliga och giftiga arter. Inga förkunskaper krävs. Medtag gärna svampbok. Idag samlas vi inne, får en introduktion och planerar cirkeln. Övriga cirkeltillfällen kommer vi att vara ute i fält.

Anmäl dig till:

Mona Soneson tel: 070-378 72 37 eller

Birgitta Arwidsson biarwid39@gmail.com, Tel: 070-603 27 94


Vatten, fåglar och växter – utflykt till Ekeby våtmark med guidning

Lördag 25 augusti kl 10.00

Våtmarken var länge en dröm. Idag är det en självklarhet för många att ta en promenad med hunden, barnvagnen eller kikaren där. Nyfikna bilförare spanar efter gäss och sångsvanar medan de svischar förbi i 100 km i timmen på motorvägen. Idag bekantar vi oss närmare med det biologiska livet i Ekeby våtmark. Våra guider är Leif Carlsson och Sten Ullerstad som båda har följt våtmarkens liv under många år. De berättar om dess historia, om fåglarna och hur allt hänger ihop i ett delikat reningsekosystem. Därefter gör vi ett besök på Närjeholme och ser kommunens Stadsodling från utsidan.

Har du svårt att ta dig till Ekeby våtmark eller har du frågor, kontakta Sten Ullerstad tel: 070-605 41 52.


De Vilda Blommornas Dag – Blomstervandring vid Stenby Äng

Söndag 17 juni kl. 10.00

Samling vid Stenby gård 4H

De uppskattade guiderna Mona Soneson och Håkan Gustafson tar med oss på en tur i försommargrönskan.

Ekbacken vid Stenby Äng är känd för sina gamla grova ekar och sin artrika flora.

Inga förkunskaper krävs – men alla brukar få med sig något nytt att foga till sin tidigare kunskap om växter och natur.

Medtag fikakorg! Efter vandringen brukar många välja att ta en kopp i det fria.

Tips: du som kan, ta gärna cykeln till Stenby gård! Den ligger bara 4 km från centrum


Naturnatten

Tisdag 5 juni, start kl. 20.00

Plats: Fältstationen Rördrommen

Den här kvällen grillar vi korv, spanar efter fladdermus och hoppas på gynnsam värme för nattinsekter medan skymningen smyger sig på.

Entomologerna spänner upp sina vita lakan och drar igång lamporna som ska locka till sig fjärilar vi aldrig ser i dagsljus. Att hänga vid grillen och ta del av varandras naturfunderingar eller att gå uppför den vindlande stigen till utkikspunkten är aktiviteter som många uppskattar. Vi kanske även tar fram håvarna och kollar livet i vattnet eller letar reda på backsippans fjuniga fröställningar. Har vi tur kan vi höra rördrommen tuta i vassen.

Det finns alltid möjlighet att gå in i stugan och värma sig om man så vill – då kan man passa på och se någon av föreningens utställningar om havsörn, fladdermöss eller naturen vid Gunnarsskäl. Naturskyddsföreningen bjuder på korv med bröd samt kaffe och kaka.


Biologiska Mångfaldens Dag – Stadspromenad i Eskilstuna

Tisdag 22 maj kl. 19.00

Samling vid Gula Villan i Rothoffsparken

Staden glöms ofta bort som biotop men det finns många arter som har stadsmiljön som sin hemvist. Stadsnära natur är oerhört viktig för rekreation, livskvalitet och välbefinnande. Den kan utgöra den första och ibland den enda kontakten med naturen.

Här finns mycket att upptäcka och förundras över! Parker, koloniområden och även balkonger har på senare tid seglat upp som viktiga miljöer för våra pollinerande insekter. Denna kväll utgår vi från Rothoffsparken och bekantar oss med växter och djur i parken och i staden.

Ansvarig: Mona Soneson, tel: 070-378 72 37


Åstråket – Promenad till Ängsholmen

Lördag 12 maj kl 10.00
Samling vid Torshälla hamn

Vi fortsätter att utforska kommunens prisbelönta gång- och cykelväg längs ån. Denna gång går vi etappen mellan Torshälla hamn och Ängsholmen under ledning av K G Gustavsson.
Vi passerar översvämningsmarker med rikt fågelliv och beundrar utsikten över Blacken från Utkiken.
Naturen är i sin fulla prakt med frisk grönska och ymnig blomning. Goda chanser att se fiskgjuse och havsörn! Räkna med ca 5-6 km lättgången promenad. Medtag fikakorg och ta gärna med en vän på utflykten.
Ansvarig: Kjell Westermark, tel: 070-644 30 78


Fåglarnas trädgård och trädgårdens fåglar

Föreläsning med författaren, journalisten och fågelskådaren Eva Stenvång Lindqvist

Tid: onsdag 2 maj klockan 18.30
Plats: Åsa folkhögskola, Sköldinge
Entré: 80 kronor kontant eller swish

En kväll för dig som gillar trädgård och vill veta mer om trädgårdens fåglar och för dig som gillar fåglar och vill vet hur du ska planera din trädgård för att fåglarna ska trivas där.

Arrangemanget genomförs av Studiefrämjandet Sörmland med stöd av Katrineholms kommun.


Klädbytardag

Lördag 14 april, kl. 10.00-14.00
Plats: ReTuna, Folkestaleden 5, Eskilstuna
I samarbete med Recycle Design Återbruk-klassen på Eskilstuna folkhögskola.

Passa på och vårstäda garderoben, ta med kläderna du har tröttnat på och låt någon annan glädjas av dem. Du kan välja bland tusentals plagg till din fräscha vår- och sommarlook. Samtidigt gör du en viktig miljöinsats: det sparas stora mängder vatten och kemikalier genom att återanvända kläderna istället för att köpa nytt! För att producera ett par jeans används 10 000 l vatten och 1,9 kg kemikalier!

Upplägget är som tidigare: ta med upp till 5 st rena, hela och fräscha plagg (ej barnkläder, badkläder eller plagg med firmalogga). Kläderna lämnas vid incheckningen och du får sedan välja motsvarande antal nya. Det går bra att lämna in fler än 5 plagg men du kan bara byta till dig 5 nya.

Ansvarig: Edina Varnagy, tel: 070-401 98 95.


Riksupptakt för Handla Miljövänligt

Lördag-söndag 17-18 mars
Årets Miljövänliga Vecka kommer att handla om att inspirera till att ta hand om det vi har. Reparera, göra om och ta vara på saker vi redan äger – och därmed minska behovet av att köpa nytt. Nytt tema för Miljövänliga Veckan betyder att alla intresserade medlemmar välkomnas till riksupptakt då vi lär oss mer om ämnet och formar kampanjen. Passa på och delta nu när upptakten hålls i Eskilstuna! OBS! Inga förkunskaper eller tidigare engagemang behövs, det räcker att du är intresserad.

Plats och klockslag är i skrivande stund inte klara. Är du nyfiken skicka ett meil till afonyaag@hotmail.com så får du mer informa-
tion, eller håll koll på kretsens hemsida.
Ansvarig: Edina Varnagy, tel: 070-401 98 95.


Föredrag av Håkan Elmquist om dagfjärilar samt Årsmöte

Tisdag 13 mars kl 19.00
Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90, Eskilstuna

Så här presenterar bokförlaget Norstedts kvällens gäst:
”Håkan Elmquist är en av Sveriges främsta entomologer. Han har mångårig erfarenhet som folkbildare och skriver, översätter och bearbetar naturböcker med inriktning på främst insekter. Han gör även åtgärdsprogram för hotade arter och medverkar i Nationalnyckeln.”

Ikväll berättar han och visar bilder om dagfjärilar – färggranna, fjäderlätta och fascinerande i sin flyktighet.

Efter föredraget sker sedvanliga årsmötesförhandlingar
dit alla medlemmar är hjärtligt välkomna.


VÄLKOMMEN IN I DJUNGELBOKENS VÄRLD

Bildvisning med den framstående naturfotografen Ingmar Skogar
Unika bilder!
Torsdag 8 februari kl 19.00. Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90, Eskilstuna
”Morgondimman lättar i den indiska djungeln. Överallt ljuder fåglarnas lockläten. Solens röda eldklot stiger långsamt över horisonten. Plötsligt hörs axishjortens varningsskall. Apornas tjattrande tystnar. Tigern är på gång. Den stora randiga katten kommer smygande i flodbädden, simmar över till andra sidan och försvinner bort bland buskarna. Detta är djungelbokens hemland. Sex timmars resa härifrån ligger staden Delhi. Här bor över 20 miljoner människor. Där trängs basarer i en labyrint av smala gränder. Överallt möts vi av ljud och dofter. Vilket spännande land.”

Entré: 60 kr, betalas kontant eller via Swish på plats.
Ett samarrangemang med Ornitologiska Klubben i Eskilstuna och Svenska Turistföreningen.


En kväll med nya generalsekreteraren Karin Lexén

Torsdag 18 januari kl 19.00
Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90, Eskilstuna

Naturskyddsföreningen fick en ny generalsekreterare 2017. Att hon har en kandidatexamen i kemi och har haft chefstjänster för World Water Week, Miljödepartementet och
Svenska kyrkan samt varit ordförande för Fair Trade/Rättvisemärkt står att läsa på internet. Men vem är Karin Lexén egentligen och hur ser hon på sitt uppdrag i Naturskyddsföreningen? Vi är stolta och glada över att hon besöker Eskilstuna denna kväll och hoppas att många medlemmar tar chansen att träffa henne.


Från 2017


Årsmöte med bildvisning om Sareks nationalpark

Många naturvänner får något särskilt i blicken när de hör namnet Sarek. Nationalparken med de storslagna vyerna var en av de första som inrättades i Sverige 1909. Idag ingår den i världsarvet Laponia. Denna kväll får vi förflytta oss till detta vackra, väglösa fjällområde med hjälp av Sune Karlssons bilder. Sune som är yrkesfotograf har tillbringat mycket tid i Sarek genom åren och har gett ut en digital bok om nationalparken. Oavsett om du har besökt området och känner igen dig eller om du aldrig varit i närheten utlovas en hänförande upplevelse! Efter bildvisningen hälsar vi alla medlemmar välkomna till årsmöte. Motioner till årsstämman lämnas senast 31 januari till: mona.soneson@comhem.se

När: Tisdag 28 februari kl. 19.00.
Plats: Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90, Eskilstuna


Bergsgorillorna i Rwanda – två filmer av fotografen Rolf Agnestrand

Bergsgorillor – i krigets skugga
Bergsgorillorna hotas av att gerillasoldater går in i nationalparken och hugger ned regnskogen för att göra kol till bränsle, som är en stor bristvara för många människor i området. Bergsgorillans utbredningsområde krymper och hotar arten till utrotning inom några få år, om inget görs för att stoppa skövlingen av regnskogen.

Expedition Gorilla
I den här filmen får du mer handgripligen följa med bakom kameran, när vi banar oss fram genom bergsregnskogen i Virungabergen på cirka 4 000 meters höjd. Efter flera timmars kamp mot både höjden och naturen, når vi till slut flocken av bergsgorillor. Här får vi i lugn och ro, på bara några meters avstånd, följa bergsgorillaflockens alla vardagliga bestyr. Allt ifrån helt unika filmsekvenser av en gorillamammas omsorg om en veckogammal gorillababy, till ledarhannens ”tillrättavisning” när vi spridit ut oss lite för mycket i hans territorium.

När: Torsdag 23 februari kl 18.30.
Plats: Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90, Eskilstuna.
Entré: 100 kronor, kontanter eller swish nr 123 188 29 76.


Från 2016


Välkommen till en annorlunda matmarknad!

Söndag 4 september kl 10.00 Matbytardag – Food Swap

Plats: Linnéakolonin, Krongatan 14, Eskilstuna Samling: Rekarneskolans parkering, insläpp vid lilla grinden mot kolonin.

Här kan du byta bort grödor som du har odlat eller samlat och byta till dig sådant du inte har själv. Det kan handla om frukt, grönsaker, örter, sylt, saft, örtoljor, kakor och bröd som du gjort själv. Inga pengar är inblandade, vi byter bara varor med varandra efter överenskommelse. På köpet får vi trevliga samtal om odling, bakning och konservering. Dessutom bidrar vi till att mer ätbart tas tillvara och att mindre slängs. Efter matbytet, ca 11.30, får alla som vill en guidad tur i den vackra och mysiga kolonin.

Deltagare: alla medlemmar i Linnéakolonin och Natur-skyddsföreningen är välkomna. Anmälan senast 3 september till Edina Varnagy, mail:afonyaag@hotmail.com, tel 016-42 45 69 eller till Anita Råberg, mail: anita_raberg@hotmail.com, tel 073-982 33 32.


Välkommen till årets första föredrag med Naturskyddsföreningen!

Måndag 25 januari kl. 19.00

Plats: Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90 (f d Maria-kyrkan), Eskilstuna.

Leif Ekblom ordförande i Strängnäs Ornitologiska Klubb visar bilder och berättar om fåglars anatomi, utseende och läten, om flyttning samt om faktorer som påverkar fåglar – skogsbruk, jordbruk m m. Gratis entré.