Tidigare aktiviteter

Från 2018

 


Klädbytardag

Lördag 24 november, kl. 10.00-14.00

Plats: ReTuna, Folkestaleden 5, Eskilstuna

Här kommer ett nytt tillfälle att rensa ut kläder du inte längre använder, men som kan användas av någon annan, och samtidigt fylla på med nya, spännande plagg! Ingen kan ha en roligare och mer personlig garderob än den som använder second hand. Billigt, snyggt och spännande. Samtidigt gör du en viktig miljöinsats genom att ge gamla plagg en ny chans istället för att bara kasta och köpa nytt. Att byta är det nya köpa!
Under vårens klädbytardag bytte 1 720 plagg ägare. Naturen tackar för allt vatten och kemikalier vi har sparat in genom denna insats! Nu höjer vi ribban och siktar på minst 2000 bytta plagg – var med du också, just dina plagg kan göra att vi når målet!

Klädbytardagen planeras och genomförs av Recycle Design klassen på Eskilstuna folkhögskola i samarbete med Naturskyddsföreningen.


Med segelbåt i Karibien – reseberättelse av Eila och Lennart Clarstedt

Onsdag 14 november kl 19.00

Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90, Eskilstuna

För två år sedan gjorde de succé när de berättade om sin segling från Torshälla till Karibien. Nu får vi ta del av resten av resan! Karibiska öar, azurblått vatten och oanade äventyr väntar…


Höstlovsutflykt till Årby naturreservat med skattjakt

Måndag 29 oktober kl 12.00

Träffpunkt: utanför Prästängens förskola i Årby

Detta är en aktivitet för unga och gamla, höstlovslediga och andra som är lediga just denna dag. Ta med barn och barnbarn eller kom bara som du är. Möt ungdomarna som har bjudit oss till Årbyskogen för att vara i naturen tillsammans, laga mat i det fria och leta efter gömda skatter!

Vi gör aktiviteten tillsammans med ledare och ungdomar från Naturskyddsföreningens projekt Schysst. Schysst har en mycket aktiv grupp i Eskilstuna och jobbar med ungdomar som är 13 till 20 år och som främst kommer från förorterna. En ny satsning riktar sig även till familjer. Deras motto är: Upptäcka, Uppleva, Utforska och Lära sig av varandra. Känns det igen? Det är ju även Naturskyddsföreningens och folkbildningens devis.

Kontakt: Salah Shallal, tel: 070-455 38 44.

Aktiviteten är gratis, Naturskyddsföreningen bjuder på ekologisk och vegetarisk mat som tillagas i det fria!


Vildmarksfåglar – filmvisning av och med Ingemar Lind

Onsdag 10 oktober kl 19.00

Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90, Eskilstuna

Så här presenterar Ingemar Lind sin föreläsning:
”Vildmark. Själva ordet beskriver en stämning, en storslagenhet. För mig är det ändock främst ljudupplevelser. Tranparets triumfrop utifrån myren. Sångsvanarnas hälsningsceremonier. Spillkråkans dova trumvirvel, för att nu nämna några av ingredienserna. Jag har i den här filmen kanske mer än tidigare lagt vikten av detta med naturens egna ljud. Från de små, nästan ohörbara, till de kraftfulla ljudliga. Som inledning tänker jag denna gång berätta om vägen ut till tranmyren. Den följde alltid samma sträcka. Förbi den lilla porlande bäcken. Under trädet med den sjungande taltrasten, via tretåstubben längs myrkanten med de förrädiska sumphålen, genom björkdungen och bort mot gammelskogen. Det hände någon gång att jag gick vilse, men att gå vilse är ju ett sätt att lära sig hitta. Oftast blev det emellertid samma väg med samma riktmärken och samma ljudupplevelser.”

Samarrangemang med Ornitologiska Klubben Eskilstuna och Studiefrämjandet. Entré: 60 kr (betalas kontant eller via Swish på plats).


29 september – 7 oktober är Miljövänliga Veckan!

Miljövänliga Veckan är Naturskyddsföreningens årligen återkommande kampanj som syftar till att påverka konsumtionen i en mer miljövänlig riktning. Tidigare år har bland annat kaffe och bananer stått i fokus. Temat i år är Fixa grejen. Naturskyddsföreningen vill inspirera fler att börja ta hand om sina saker och kläder, att vårda och laga istället för att köpa nytt.


Fixa grejen! Reparationsverkstad

Datum: Söndag 30 september kl. 10:00-15:00

Plats: ReTuna Återbruksgalleria

Många har saker hemma som med en liten insats skulle kunna göras användbara igen. Det kan vara kläder, hemtextilier, lampor, slöa saxar och mycket annat. Idag kan du få hjälp med att laga eller vårda dem! Naturskyddsföreningens duktiga ideella reparatörer står till tjänst!  Följande aktiviteter kommer att finnas:

  • smörja in läder och skinn (skor, väskor, skärp etc.)
  • sy in, sy upp, fålla
  • lappa skadade eller slitna plagg
  • sy in praktisk ficka i dina tygpåsar så att du slipper fiska efter nyckeln och mobilen längst ner i botten
  • sy en enkel och säker förvaring för värdesaker inför utlandsresan
  • slipa saxar
  • laga lampor, brödrostar och liknande elprylar (enklare reparationer – vi kanske inte kan laga allt men vi gör ett försök)
  • pyssel för barn i återbrukets tecken

Vid frågor kontakta Edina Varnagy på afonyaag@hotmail.com eller 070-401 9895 (sms:a).

OBS! Aktiviteten är icke kommersiell och gratis för alla.


Trädvandring – lär känna parkernas träd

Torsdag 20 september kl 18.00-20.00

Följ med på en guidning om stadens träd. Kommunens trädvårdare Fredrik Eklund tillsammans med landskapsingenjör Veronica Bermell berättar om parkernas träd, deras ekologi, ursprung och skötsel. Vandringen passerar flera parker längs Eskilstunaån, bl.a. Eskilsparken och Smörparken.

Samling i Eskilsparken. Eskilsparken (ligger i korsningen Stensborgsgatan – Lohegatan på söder)

Arrangör: Eskilstuna kommun.


Studiecirkel Be Change

För dig som har svårt att komma till skott med att förändra dina vanor åt det klimatsmartare hållet ordnar Studiefrämjandet en studiecirkel i Eskilstuna under namnet Be Change. Projektet finansieras via regeringens satsning Klimatklivet. Start sker 29 september.

Mer info och anmälan finns på www.studieframjandet.se, sök på Be Change eller ring Lena Wistrand på 016-15 93 23.


Utflykt till Hedlandets naturreservat

Lördag 15 september

Vandringen börjar kl. 11.00 från parkeringen vid första infarten till Hedlandets naturreservat (när man kommer från Eskilstuna/Hållsta). Samling kl. 10.30 vid Studiefrämjandets parkering (Västeråsv. 90) för samåkning.

Vi gör en utflykt till detta vackra naturreservat tillsammans med Naturskyddsföreningen i Söderköping! De är nyfikna på arbetet som vi, tillsammans med andra föreningar, gör i Hedlandet. Här pågår inventering av gamla torp och renovering av gamla gångstigar för att göra reservatet tillgängligt och trivsamt. Det finns mycket att se, du kanske hittar ditt nya smultronställe?

Kontakta Sten Ullerstad om du kommer direkt till reservatet och behöver info om samlingsplats och parkering:

tel: 070-605 41 52, mail: sten.ullerstad@telia.com.


Start av Studiecirkel om svamp

Onsdag 29 augusti kl 18.00

Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90, Eskilstuna

Hösten är svamparnas högtid. Även efter en särdeles varm och torr sommar som denna finns det goda chanser att hitta svamp – om man vet var man ska leta. Vi studerar ätliga såväl som oätliga svampar och målet är att deltagarna ska ha lärt sig nya matsvampar som de med säker kunskap kan skilja från oätliga och giftiga arter. Inga förkunskaper krävs. Medtag gärna svampbok. Idag samlas vi inne, får en introduktion och planerar cirkeln. Övriga cirkeltillfällen kommer vi att vara ute i fält.

Anmäl dig till:

Mona Soneson tel: 070-378 72 37 eller

Birgitta Arwidsson biarwid39@gmail.com, Tel: 070-603 27 94


Vatten, fåglar och växter – utflykt till Ekeby våtmark med guidning

Lördag 25 augusti kl 10.00

Våtmarken var länge en dröm. Idag är det en självklarhet för många att ta en promenad med hunden, barnvagnen eller kikaren där. Nyfikna bilförare spanar efter gäss och sångsvanar medan de svischar förbi i 100 km i timmen på motorvägen. Idag bekantar vi oss närmare med det biologiska livet i Ekeby våtmark. Våra guider är Leif Carlsson och Sten Ullerstad som båda har följt våtmarkens liv under många år. De berättar om dess historia, om fåglarna och hur allt hänger ihop i ett delikat reningsekosystem. Därefter gör vi ett besök på Närjeholme och ser kommunens Stadsodling från utsidan.

Har du svårt att ta dig till Ekeby våtmark eller har du frågor, kontakta Sten Ullerstad tel: 070-605 41 52.


De Vilda Blommornas Dag – Blomstervandring vid Stenby Äng

Söndag 17 juni kl. 10.00

Samling vid Stenby gård 4H

De uppskattade guiderna Mona Soneson och Håkan Gustafson tar med oss på en tur i försommargrönskan.

Ekbacken vid Stenby Äng är känd för sina gamla grova ekar och sin artrika flora.

Inga förkunskaper krävs – men alla brukar få med sig något nytt att foga till sin tidigare kunskap om växter och natur.

Medtag fikakorg! Efter vandringen brukar många välja att ta en kopp i det fria.

Tips: du som kan, ta gärna cykeln till Stenby gård! Den ligger bara 4 km från centrum


Naturnatten

Tisdag 5 juni, start kl. 20.00

Plats: Fältstationen Rördrommen

Den här kvällen grillar vi korv, spanar efter fladdermus och hoppas på gynnsam värme för nattinsekter medan skymningen smyger sig på.

Entomologerna spänner upp sina vita lakan och drar igång lamporna som ska locka till sig fjärilar vi aldrig ser i dagsljus. Att hänga vid grillen och ta del av varandras naturfunderingar eller att gå uppför den vindlande stigen till utkikspunkten är aktiviteter som många uppskattar. Vi kanske även tar fram håvarna och kollar livet i vattnet eller letar reda på backsippans fjuniga fröställningar. Har vi tur kan vi höra rördrommen tuta i vassen.

Det finns alltid möjlighet att gå in i stugan och värma sig om man så vill – då kan man passa på och se någon av föreningens utställningar om havsörn, fladdermöss eller naturen vid Gunnarsskäl. Naturskyddsföreningen bjuder på korv med bröd samt kaffe och kaka.


Biologiska Mångfaldens Dag – Stadspromenad i Eskilstuna

Tisdag 22 maj kl. 19.00

Samling vid Gula Villan i Rothoffsparken

Staden glöms ofta bort som biotop men det finns många arter som har stadsmiljön som sin hemvist. Stadsnära natur är oerhört viktig för rekreation, livskvalitet och välbefinnande. Den kan utgöra den första och ibland den enda kontakten med naturen.

Här finns mycket att upptäcka och förundras över! Parker, koloniområden och även balkonger har på senare tid seglat upp som viktiga miljöer för våra pollinerande insekter. Denna kväll utgår vi från Rothoffsparken och bekantar oss med växter och djur i parken och i staden.

Ansvarig: Mona Soneson, tel: 070-378 72 37


Åstråket – Promenad till Ängsholmen

Lördag 12 maj kl 10.00
Samling vid Torshälla hamn

Vi fortsätter att utforska kommunens prisbelönta gång- och cykelväg längs ån. Denna gång går vi etappen mellan Torshälla hamn och Ängsholmen under ledning av K G Gustavsson.
Vi passerar översvämningsmarker med rikt fågelliv och beundrar utsikten över Blacken från Utkiken.
Naturen är i sin fulla prakt med frisk grönska och ymnig blomning. Goda chanser att se fiskgjuse och havsörn! Räkna med ca 5-6 km lättgången promenad. Medtag fikakorg och ta gärna med en vän på utflykten.
Ansvarig: Kjell Westermark, tel: 070-644 30 78


Fåglarnas trädgård och trädgårdens fåglar

Föreläsning med författaren, journalisten och fågelskådaren Eva Stenvång Lindqvist

Tid: onsdag 2 maj klockan 18.30
Plats: Åsa folkhögskola, Sköldinge
Entré: 80 kronor kontant eller swish

En kväll för dig som gillar trädgård och vill veta mer om trädgårdens fåglar och för dig som gillar fåglar och vill vet hur du ska planera din trädgård för att fåglarna ska trivas där.

Arrangemanget genomförs av Studiefrämjandet Sörmland med stöd av Katrineholms kommun.


Klädbytardag

Lördag 14 april, kl. 10.00-14.00
Plats: ReTuna, Folkestaleden 5, Eskilstuna
I samarbete med Recycle Design Återbruk-klassen på Eskilstuna folkhögskola.

Passa på och vårstäda garderoben, ta med kläderna du har tröttnat på och låt någon annan glädjas av dem. Du kan välja bland tusentals plagg till din fräscha vår- och sommarlook. Samtidigt gör du en viktig miljöinsats: det sparas stora mängder vatten och kemikalier genom att återanvända kläderna istället för att köpa nytt! För att producera ett par jeans används 10 000 l vatten och 1,9 kg kemikalier!

Upplägget är som tidigare: ta med upp till 5 st rena, hela och fräscha plagg (ej barnkläder, badkläder eller plagg med firmalogga). Kläderna lämnas vid incheckningen och du får sedan välja motsvarande antal nya. Det går bra att lämna in fler än 5 plagg men du kan bara byta till dig 5 nya.

Ansvarig: Edina Varnagy, tel: 070-401 98 95.


Riksupptakt för Handla Miljövänligt

Lördag-söndag 17-18 mars
Årets Miljövänliga Vecka kommer att handla om att inspirera till att ta hand om det vi har. Reparera, göra om och ta vara på saker vi redan äger – och därmed minska behovet av att köpa nytt. Nytt tema för Miljövänliga Veckan betyder att alla intresserade medlemmar välkomnas till riksupptakt då vi lär oss mer om ämnet och formar kampanjen. Passa på och delta nu när upptakten hålls i Eskilstuna! OBS! Inga förkunskaper eller tidigare engagemang behövs, det räcker att du är intresserad.

Plats och klockslag är i skrivande stund inte klara. Är du nyfiken skicka ett meil till afonyaag@hotmail.com så får du mer informa-
tion, eller håll koll på kretsens hemsida.
Ansvarig: Edina Varnagy, tel: 070-401 98 95.


Föredrag av Håkan Elmquist om dagfjärilar samt Årsmöte

Tisdag 13 mars kl 19.00
Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90, Eskilstuna

Så här presenterar bokförlaget Norstedts kvällens gäst:
”Håkan Elmquist är en av Sveriges främsta entomologer. Han har mångårig erfarenhet som folkbildare och skriver, översätter och bearbetar naturböcker med inriktning på främst insekter. Han gör även åtgärdsprogram för hotade arter och medverkar i Nationalnyckeln.”

Ikväll berättar han och visar bilder om dagfjärilar – färggranna, fjäderlätta och fascinerande i sin flyktighet.

Efter föredraget sker sedvanliga årsmötesförhandlingar
dit alla medlemmar är hjärtligt välkomna.


VÄLKOMMEN IN I DJUNGELBOKENS VÄRLD

Bildvisning med den framstående naturfotografen Ingmar Skogar
Unika bilder!
Torsdag 8 februari kl 19.00. Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90, Eskilstuna
”Morgondimman lättar i den indiska djungeln. Överallt ljuder fåglarnas lockläten. Solens röda eldklot stiger långsamt över horisonten. Plötsligt hörs axishjortens varningsskall. Apornas tjattrande tystnar. Tigern är på gång. Den stora randiga katten kommer smygande i flodbädden, simmar över till andra sidan och försvinner bort bland buskarna. Detta är djungelbokens hemland. Sex timmars resa härifrån ligger staden Delhi. Här bor över 20 miljoner människor. Där trängs basarer i en labyrint av smala gränder. Överallt möts vi av ljud och dofter. Vilket spännande land.”

Entré: 60 kr, betalas kontant eller via Swish på plats.
Ett samarrangemang med Ornitologiska Klubben i Eskilstuna och Svenska Turistföreningen.


En kväll med nya generalsekreteraren Karin Lexén

Torsdag 18 januari kl 19.00
Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90, Eskilstuna

Naturskyddsföreningen fick en ny generalsekreterare 2017. Att hon har en kandidatexamen i kemi och har haft chefstjänster för World Water Week, Miljödepartementet och
Svenska kyrkan samt varit ordförande för Fair Trade/Rättvisemärkt står att läsa på internet. Men vem är Karin Lexén egentligen och hur ser hon på sitt uppdrag i Naturskyddsföreningen? Vi är stolta och glada över att hon besöker Eskilstuna denna kväll och hoppas att många medlemmar tar chansen att träffa henne.


Från 2017


Årsmöte med bildvisning om Sareks nationalpark

Många naturvänner får något särskilt i blicken när de hör namnet Sarek. Nationalparken med de storslagna vyerna var en av de första som inrättades i Sverige 1909. Idag ingår den i världsarvet Laponia. Denna kväll får vi förflytta oss till detta vackra, väglösa fjällområde med hjälp av Sune Karlssons bilder. Sune som är yrkesfotograf har tillbringat mycket tid i Sarek genom åren och har gett ut en digital bok om nationalparken. Oavsett om du har besökt området och känner igen dig eller om du aldrig varit i närheten utlovas en hänförande upplevelse! Efter bildvisningen hälsar vi alla medlemmar välkomna till årsmöte. Motioner till årsstämman lämnas senast 31 januari till: mona.soneson@comhem.se

När: Tisdag 28 februari kl. 19.00.
Plats: Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90, Eskilstuna


Bergsgorillorna i Rwanda – två filmer av fotografen Rolf Agnestrand

Bergsgorillor – i krigets skugga
Bergsgorillorna hotas av att gerillasoldater går in i nationalparken och hugger ned regnskogen för att göra kol till bränsle, som är en stor bristvara för många människor i området. Bergsgorillans utbredningsområde krymper och hotar arten till utrotning inom några få år, om inget görs för att stoppa skövlingen av regnskogen.

Expedition Gorilla
I den här filmen får du mer handgripligen följa med bakom kameran, när vi banar oss fram genom bergsregnskogen i Virungabergen på cirka 4 000 meters höjd. Efter flera timmars kamp mot både höjden och naturen, når vi till slut flocken av bergsgorillor. Här får vi i lugn och ro, på bara några meters avstånd, följa bergsgorillaflockens alla vardagliga bestyr. Allt ifrån helt unika filmsekvenser av en gorillamammas omsorg om en veckogammal gorillababy, till ledarhannens ”tillrättavisning” när vi spridit ut oss lite för mycket i hans territorium.

När: Torsdag 23 februari kl 18.30.
Plats: Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90, Eskilstuna.
Entré: 100 kronor, kontanter eller swish nr 123 188 29 76.


Från 2016


Välkommen till en annorlunda matmarknad!

Söndag 4 september kl 10.00 Matbytardag – Food Swap

Plats: Linnéakolonin, Krongatan 14, Eskilstuna Samling: Rekarneskolans parkering, insläpp vid lilla grinden mot kolonin.

Här kan du byta bort grödor som du har odlat eller samlat och byta till dig sådant du inte har själv. Det kan handla om frukt, grönsaker, örter, sylt, saft, örtoljor, kakor och bröd som du gjort själv. Inga pengar är inblandade, vi byter bara varor med varandra efter överenskommelse. På köpet får vi trevliga samtal om odling, bakning och konservering. Dessutom bidrar vi till att mer ätbart tas tillvara och att mindre slängs. Efter matbytet, ca 11.30, får alla som vill en guidad tur i den vackra och mysiga kolonin.

Deltagare: alla medlemmar i Linnéakolonin och Natur-skyddsföreningen är välkomna. Anmälan senast 3 september till Edina Varnagy, mail:afonyaag@hotmail.com, tel 016-42 45 69 eller till Anita Råberg, mail: anita_raberg@hotmail.com, tel 073-982 33 32.


Välkommen till årets första föredrag med Naturskyddsföreningen!

Måndag 25 januari kl. 19.00

Plats: Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90 (f d Maria-kyrkan), Eskilstuna.

Leif Ekblom ordförande i Strängnäs Ornitologiska Klubb visar bilder och berättar om fåglars anatomi, utseende och läten, om flyttning samt om faktorer som påverkar fåglar – skogsbruk, jordbruk m m. Gratis entré.


Från 2015


Matbytardag – Food Swap

Har du äpplen, squash eller lök från trädgården i överflöd? Eller är du duktig på att göra sylt? Baka? Kom då och byt med andra som också har odlat eller tillverkat mat själva!

Food Swap, eller Matbyte på svenska, är ett snabbt växande fenomen och just vår event blir det första i sitt slag i Eskilstuna! Det går till så här: du tar med dig egenodlad frukt, grönsaker eller egenproducerade matvaror, t.ex. sylt, saft, bröd, kakor, inläggningar, kryddoljor etc. Det går även bra med bär eller svamp som du har plockat. Man tittar på varandras utbud, pratar med varandra och byter matvaror efter överenskommelse.

Allt ska vara småskaligt tillverkat/odlat. Det handlar inte om att sälja sina produkter, pengar är inte alls inblandade i bytet.
Du bestämmer själv hur mycket eller hur lite du tar med och du behöver inte vara proffs på mat. Odlarglädje, intresse och experimentlusta räcker långt!

När? Söndag 30 augusti kl. 10:00
Var? Linnéakolonin, Krongatan 14, Eskilstuna. Vi samlas på Rekarneskolans parkering innan vi välkomnas till koloniområdet.

Deltagare: alla medlemmar i Linnéakolonin och Naturskyddsföreningen är välkomna. Även vänner och bekanta.

Anmälan: hör av dig senast Onsdag 26/9 till Edina Varnagy (mail: afonyaag@hotmail.com, mobil: 070-401 9895) eller Anita Råberg ( mail: anita_raberg@hotmail.com, mobilnr: 073-982-3332).


Kvällsvandring vid det trolska naturreservatet Skiren-Kvicken

Naturskyddsföreningen Eskilstuna välkomnar dig på kvällsvandring vid det trolska naturreservatet Skiren-Kvicken.

Kommunekologen Johan Forsberg guidar oss runt i det småkuperade landskapet, skogen och kring tjärnarna. Du får höra om växterna, djuren och svamparna som ger området dess speciella karaktär.

Medtag fikakorg. Det blir en lätt kvällsvandring som passar även dig som är sällan ute i naturen kring Eskilstuna. Har du inte varit vid Skiren-Kvicken tidigare har du en fin-fin chans att upptäcka ett nytt område. Har du varit där förut vet du precis vad vi pratar om.

Vad kan du vinna? En vacker naturupplevelse och en fin kväll.
Vad kan du förlora? En vardagskväll som skulle ha varit som alla andra, som du redan har haft tusentals av.

När: Torsdag 27 augusti.
Samling på Järntorget för samåkning kl.17.30. Det går naturligtvis bra att komma direkt till reservatet till kl. 17.45, tänk bara på att antalet parkeringsplatser där är begränsat.

Guidningen är ett samarbete med Länsstyrelsen i Sörmland.


Klädbytardagen 2015

Missa inte klädbytardagen 18 April! Kom på ”Sveriges största Klädbytardag” och förnya din garderob på ett miljösmart och roligt sätt Ta med dig max 5 fräscha, rena plagg i fint skick. För varje plagg du lämnar kan du välja ett nytt. Aktuell information kan hittas på www.facebook.com/kladbyt. Dela gärna detta vidare på era sociala medier!


Ekologiska odlingar

Många av oss har frågor och funderingar kring ekologisk odling. Här kommer chansen att få svar och diskutera kring ämnet.

Ekobonden Karl Källander gästar oss denna kväll. (Pst! Det sägs att KRAV grundades vid Karls köksbord.) Vi får inblick i hur ekologisk odling går till på hans gård och det ges möjlighet att ställa frågor. Målet är att få till ett samtal snarare än en föreläsning och att rätta ut frågetecken kring ekologisk odling.

När? Onsdag 25 mars kl. 19:00
Var? Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90, Eskilstuna
Behöver man vara medlem i Naturskyddsföreningen för att vara med? Nej. Alla är välkomna och det är ingen entréavgift. Kom med ett öppet sinne och ta gärna med nyfikna frågor.

Välkommen!


Från 2014


Klädbytardagen 2014

Det börjar dra ihop sig till klädbytardagen hösten 2014! Om du vill göra en insats över dagen den 22 november så söker vi funktionärer som vill hjälpa till mellan kl 08.45 och 15.00. Folkhögskolan bjuder funktionärerna på lunch och du kan byta till dig 5 ”nya” plagg.


Lär er hantera en Lie i sommar!

Missa inte tillfället att lära er att hantera en lie den 24  och 25 juli!

Lieslåtter 1

Heldagskurs i konsten att slå med lie. Kjell Gustafsson från Ängagärdet Natur och Kultur berättar om liens historia och lär oss slipa och hantera en lie.

Dag: 24 juli 2014
Tid: kl 9 – 16
Plats: Hedäng Julita
Kostnad: Kursen är kostnadsfri
Anmälan: Anmälan är bindande och görs i kalendern på www.lansstyrelsen.se/sodermanland

Innehåll: Historisk exposé över orvet och liebladet, Rätt orvlängd, anpassad till din kropp, Jordläggning, Slipning, slipsten och vinkelslip, Bryning, Vispning, Rätt slåtterteknik, ergonomi, Skötsel och restaurering av slåttermarker

Klä dig för en heldag ute. Ta med lunch och fika. Lie får du låna under kursdagen men om du vill får du ta med dig din egen. Det finns möjlighet att köpa lieblad och orv som Kjell importerar från Norge och Finland.

Frågor besvaras av Helena Ohlson 010-223 42 65, helena.ohlsson@lansstyrelsen.se eller Kjell Gustafsson 070-586 11 65.

Lieslåtter 2

Heldagskurs för dig som redan kan grunderna men vill utveckla din slåtterteknik och lära dig mer. Christer Boëthius och Kjell Gustafsson är kursledare.

Dag: 25 juli 2014
Tid: kl 9 – 16
Plats: Veckla, Flen
Kostnad: Kursen är kostnadsfri
Anmälan: Anmälan är bindande och görs genom länken längst ner på sidan

Klä dig för en heldag ute. Ta med lunch och fika. Lie får du låna under kursdagen men om du vill får du ta med dig din egen. Det finns möjlighet att köpa lieblad och orv som Kjell importerar från Norge och Finland.

Frågor besvaras av Helena Ohlson 010-223 42 65, helena.ohlsson@lansstyrelsen.se eller Kjell Gustafsson 070-586 11 65.


Från 2013


Klädbytardag 2013

Vill du lämna in kläder i förväg eller helt enkelt bara skänka kläder går det bra att lämna dem i Recycle-Designs lokaler, alternativt i receptionen på Eskilstuna Folkhögskola.

Följ oss på Facebook ”Klädbytardagar i Eskilstuna”